De naam Eerde is waarschijnlijk te herleiden tot het oude Brabantse leengoed Heertveld [‘Eerdveld’]. De benaming Eerdveld wijst op ‘beploegde grond, bouwland’ en doet vermoeden dat Eerde in de Middeleeuwen als akkerdorp is ontstaan in de nabijheid van de hoeve Heertveld. In de veertiende eeuw is ‘Eeussken van Eerde’ leenman van dit goed. Het leengoed Heertveld lag oorspronkelijk in het huidige Veghelse gedeelte van Eerde –toen Sint-Oedenrode-, maar ze werd aan het einde van de achttiende eeuw door de toenmalige eigenaar Pieter de Jong, erfsecretaris van Veghel, opnieuw opgebouwd op het grondgebied van Schijndel om zo gebruik te kunnen maken van de gemeentelijke broekgronden van Schijndel. Daarmee kwam een eind aan het al eeuwen durende geschil tussen de eigenaren van de hoeve en de gemeente Schijndel. De inwoners van Schijndel weigerden de eigenaren van de Heertveldse hoeve immers al eeuwen het gebruik van de gemeentegronden bij Wijbosch. In de nabijheid van Eerde ontstonden later ook buurtschappen zoals Wolvershoeck [nu Willibrordushoek], Abenhoef en Kalverkamp. Een aparte vermelding is de hoeve Grootdonk waard. Deze voorname hoeve behoorde in de achttiende eeuw toe aan het Vrouwegasthuis Adam van Mierde in ’s-Hertogenbosch.
Met de rit in Eerde waren de Traxioten voor de derde keer te gast bij Joep van Lankveld en zijn familie. Bij het startpunt werden alle Traxioten, wandelaars en honden van harte welkom geheten door Joep, zijn familie en de gastvrouw van de uitspatting. Vanuit dit centraal gelegen punt konden we beginnen aan een mooie Traxiotendag. Het begin van de wandeling ging over een vlak stukje Noord Brabant maar al snel moest het gezelschap de hoogste berg van Eerde beklimmen. Dit was voor de Traxioten uiteraard geen probleem. De landschapseigenaar had hier en daar een obstakel geplaatst in de vorm van hekjes, deze werden door de technische support vakkundig gedemonteerd en nadien weer gemonteerd, waardoor de gehele tocht vlot verliep.
Na de ‘beklimming’ van het hoogste landschapspunt van Eerd werden de Traxioten ontvangen door een gids, een man die vol overgave vertelde over het ras varken de ‘Bonte Bentheimer’ en het biologisch kwaliteitsvlees dat via een stichting te verkrijgen is. Na de varkens nam de gids ons mee naar de ‘eendenkooi’, een plaats waar men vroeger eenden ving. Na een korte rondleiding door een echte natuurtuin ging het gezelschap op een eilandje te midden van de visvijver genieten van de meegebrachte lunch. De gids en zijn echtgenote hadden voor thee en koffie gezorgd en als verrassing bleek de gids ook over de nodige zangtalenten te beschikken. (zie filmpje).
Na de lunch vervolgde het gezelschap haar weg, door het prachtige landschap met bossen en hei. Ook bleken er wat geocaches aan de route te zitten zodat voor sommige ook deze hobby kon worden beleeft.
Aan het eind van de rit, kwam iedereen moe en voldaan aan bij het gezellige startpunt. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog lekker nagepraat over de dag. Met het vertrek van de laatste taxi sloten we de Traxiotendag te Eerde af en kijken we terug op een zeer geslaagd treffen.
Organisatie: Joep van Lankveld.