Selecteer een pagina

4e, Oud Avereest

TRAXIOTEN IN HET REESTDAL. 11 september 2004.

Zaterdag 11 september 2004 om 9.00 uur arriveerde ik samen met Joke bij “de Wheem” in Oud-Avereest om alle andere traxers te verwelkomen. Tot onze grote verbazing waren de techneuten van Permobil, helemaal uit Helmond, en twee andere traxers al aanwezig.

Nadat iedereen, ruim op tijd, arriveerde, was het tijd voor koffie. Hiervoor mochten we gebruik maken van “het Deel”, een educatief gebouw, in de Wheem. Daarna startte de tocht. Geassisteerd door de gidsen Jan en Roel, beide vrijwilligers bij het Overijssels Landschap. Vooral Jan vertelde ons enkele leuke anekdotes over het Reestgebied en wees ons op diverse leuke en leerzame dingen op en over de plaatselijke natuur.

pag_02_11_01

De tocht voerde over leuke paden dwars door het bos en over het heideveld. De schotse hooglanders waren op het veld. Alleen de stieren waren door het landschap verplaats naar een ander gebied zodat een veilige doortocht gewaarborgd was.

Hierbij zijn we door de “Haardennen” gegaan waar Jan ons een leuk gedicht over de vlierstruik voordroeg en ons vleesetende planten liet zien. Op het einde van de tweede helft van onze tocht konden we nog even lekker napraten en meningen uitwisselen, eveneens weer in “het Deel”.

Overigens gaf het GPS-systeem van Hein aan dat we in totaal 11,9 kilometer hebben afgelegd in een bewogen tijd van 2 uur 29 minuten. Verder hebben we 2 uur en 5 minuten stil gestaan. De gemiddelde bewogen snelheid was 4,8 km/u en de maximale snelheid 15,4 km/u. De totale gemiddelde snelheid bedroeg 2,6 km/u. Wellicht overbodig maar toch leuk om te weten.

Met nadruk wil ik Permobil bedanken voor hun aanwezigheid, de sponsoring van de lunch en de handige sleutelhanger. De mensen van “het Landschap” en wij zelf kijken terug op een zeer geslaagde dag en hopen dat iedereen het naar zijn zin had tijdens deze tocht.

pag_02_11_02

Voor de liefhebbers hier het gedicht over de vlier zoals Jan, de gids, het voordroeg.

 

De Flierefluiter. 

Kom hier, kom hier, kom hier, dan vertel ik van de vlier.

Vindt U mij soms een rare snuiter.

Ik ben een echte flierefluiter.

De vlier; een onderschatte struik

is heel gemakkelijk in ’t gebruik

bij geldgebrek, voor d’ apotheek

een goede hulp bij maag van streek

de bessen zuiveren het bloed

en zijn ook tegen hoest erg goed.

De wortel tegen waterzucht,

Een bloesemstoombad geeft weer lucht

Ook keelpijn, oorpijn verdwijnen hiermee.

En jicht vermindert bij vlierblader-thee

Herdersjongens maakten van vlier,

Een mooie fluit voor wat vertier.

Maar wie de wortels verwijdert, krijgt zeker spijt

Omdat je dan de duvel bevrijdt.

Wie dus zijn huis voor bliksem wil bewaren,

Zal altijd de vlier op zijn erf moeten sparen.

 

Tot onze volgende wandeling,

Organisatie: Kees & Joke Musch

Foto_PaginaFilm_paginaVerslagMenu_PageNaar boven