Selecteer een pagina

3e, Sibbe

Mergelgrotten van Sibbe kregen bezoek van Traxioten. 22 mei 2004.
Zaterdag 22 mei werd Sibbe gewekt door een vreemd geluid. Tussen 9 en 10 uur in de ochtend verzamelden zich maar liefst 17 Traxen in het Zuid-Limburgse dorpje om gezamenlijk hun derde wandeling te maken.
Als eerste onderdeel werden de mergelgrotten aangedaan voor een rondleiding en demonstratie “steenbreken”.
pag_02_10_01
Het was natuurlijk, ook voor de gevraagde gids, wel heel bijzonder om met zó’n groep dit te mogen meemaken. De gemeente Valkenburg had ons de toestemming verleend om dát avontuur aan te gaan. Ondanks dat de gids ons waarschuwde voor de ongelijke vloer ondervonden we met de Traxen geen enkele hinder, in tegendeel. Vergeleken bij de aansluitende wandeling door het Gerendal leken die gangen wel autowegen!
Op de plaats van de demonstratie bevonden wij ons meer dan dertig meter onder het rooiveld. De vele schelpjes in het mergel vertelden ons dat deze mergel al vele miljoenen jaren geleden is ontstaan in een zee en bij een tropisch klimaat. Het totale gangenstelsel van deze grot bedroeg ongeveer 150 kilometer. De wanden vertonen sporen die door de assen van de paardenkarren zijn ontstaan. Nú zijn er dus ook sporen van Traxen waar men zich over duizenden jaren kan afvragen wat dát wel niet geweest moet zijn! De demonstratie was indrukwekkend. In “no-time” werd er een blok van zo’n 400 kilo los gemaakt en door één man verschoven. De grottenexploitant trakteerde ons daarna nog op koffie, frisdrank, wijn en heerlijke, Limburgse, vlaai.
Daarna was het tijd voor onze gebruikelijke “wandeling”. Bij het eerste het beste bospaadje schoten de Traxen links en rechts om mij heen. Bergje op, bergje af. Volwassen kerels, er waren deze dag géén vrouwelijke Traxioten aanwezig, die zich als jonge honden gedroegen. Schitterend om te zien overigens. Enkelen waren zó (over)enthousiast dat ze hun Trax zelfs op hun zijkant kregen!! Liefst vijf deelnemers presteerden dat die middag.
pag_02_10_02
Permobil was ook weer ruim vertegenwoordigd. Luc, Ger en Marcel kenden we al van de vorige ritten. Nathalie ging voor het eerst mee, in een Trax. Er was dus wél een vrouwelijke Traxster bij de groep. Ook Hinnie, de vrouw van Hans, heeft een tijdje rond getuft in een Trax van Permobil. Voor hun was het natuurlijk een hele openbaring!
Enkele stevige heuveltjes kwamen we (weer terug) in het Gerendal. Telkens werd er door de Traxioten gewacht op de begeleiders die achter ons aan wandelden. Even bijkletsen en op adem komen en dan kwam weer het volgende stuk van de wandeling. De wilde orchideeën bloeiden rijkelijk langs onze route. Bijna aan het eind van de tocht werden de begeleiders, langs een afkorting, naar de finishplaats gestuurd. De Traxioten legden vervolgens nog een andere route af. Op dat stuk konden we eens “lekker gassen”. Een indrukwekkend gezicht om 17 van die karren, achter elkaar en een stofwolk gehuld, te zien. Uiteindelijk kwamen we weer gelijk met de “hulptroepen” samen om onze weg naar het café “Aan de Kirk” in Sibbe te vervolgen. Daar wachtte men ons op met een koudbuffet en een drankje. Na het eten hebben we nog wat nagebabbeld en onze vriendschappen nog wat uitgebreid. De laatsten vertrokken uiteindelijk tegen acht uur. De één per Valys de ander met eigen vervoer.
Toen ik thuis kwam was ik bekaf en heb even een uiltje geknapt op de bank. Moe maar wel heel voldaan dat deze wandeling zo’n succes was.
pag_02_10_03
Tot onze volgende wandeling,
Organisatie: Hein Pelzer

Foto_PaginaFilm_paginaVerslagMenu_PageNaar boven