Traxiotendag Hilvarenbeek, voorjaar 2008.
Een ‘wandelroute’ met zoveel deelnemers vraagt de nodige voorbereidingen.
Zo moeten we ruim van te voren een datum plannen daarbij rekening houdend dat de technische ondersteuning vanuit Permobil ook mogelijk is. Daarna is het zoeken naar horeca gelegenheden die toegankelijk zijn. Dan is het een kwestie van het terrein ingaan om een route uit te zetten. Uiteraard rekening houdend met ieders kunnen en mogelijkheden. Ook moeten we verkortingsroutes verkennen zodat indien we te ver achter raken op het schema de route eenvoudig kunnen aanpassen.
Als dit allemaal geregeld is, dan is het tijd geworden om regelmatig controle ritten te verrijden om te kijken of de landeigenaren niet toevallig iets hebben gewijzigd of dat er natuurlijke blokkades zijn ontstaan. In het geval van de Hilvarenbeeks route hebben we na een storm op 1 mei een omgewaaide boom welke de hoofdroute versperde wat ingekort met de motorzaag zodat alles weer begaanbaar werd.
Op de donderdag vooraf aan de route, alle horeca, persoonlijk bezocht om het exacte aantal deelnemers door te geven en de laatste puntjes op de “i” te zetten.
De dag voorafgaand aan de elfde Traxiotendag, na enkele dagen flinke regenval, de route nogmaals geïnspecteerd. Een kleine omleiding ingebracht om reden dat een weiland dat we zouden oversteken volledig onder water stond. Nog wat boodschappen gedaan voor onderweg en een mail naar de deelnemers verzonden met een telefoonnummer waarop wij die dag te bereiken zijn.
Vandaag gaat de elfde Traxiotendag beginnen. Om 8:00 uur zetten we een auto met wat frisdrank en versnaperingen in de bossen langs de route neer. Op deze wijze hebben we half weg de ochtend route een pauze stop. Om 8:30 uur een laatste check bij het startpunt.
De elfde Traxiotendag
Omstreeks 8:40 uur komt de Traxioot van het eerste uur, Hein Pelzer, het terrein oprijden. Vanaf dat moment komen de Traxioten en hun gezelschap één voor één binnendruppelen. Om iets over negen uur, blijkt het maar goed te zijn dat we telefonisch bereikbaar zijn. De Tilburgse Traxioot, Michiel, heeft problemen. Hoewel hij belooft heeft om geen regendansjes meer te doen, is het hem toch gelukt om zijn Trax stil te krijgen nadat hij deze wat te ruim in de sop heeft gezet. (het is en blijft onduidelijk wat Michiel met water heeft!) Na overleg met Permobil zet Michiel zijn Trax op de aanhanger en komt naar het vertrekpunt, alwaar technische ondersteuning van Permobil hem opwacht en hij een ‘leen Trax’ onder zijn hoede krijgt.
Om 10:00u arriveert de Hilvarenbeeks wethouder Mieke Hendrikx – Blankers. Zij zal vandaag op uitnodiging niet alleen het ‘startschot’ geven maar ook de ochtendrit volledig meelopen. De wethouder is erg enthousiast over de Traxiotenclub en het feit dat mensen afhankelijk van een rolstoel, gewoon de natuur in kunnen.
Nadat iedereen een heerlijk stuk vlaai op heeft vertrekken we om 10:30 uur. Kevin, de monteur van Permobil, werkt ondertussen gestaag door aan de Trax van Michiel en kijkt hem meteen even helemaal na. Na een kort stukje door het dorp Hilvarenbeek komen we in het buitengebied De Roodloop aan. Hier gaan de aanwezige honden los en de Traxioten proeven het zand. Door een afwisselend landschap van landbouwgebieden bereiken we na 3 kilometer de bosrand. Hier volgen we een gedeelte van de Hilvarenbeeks trimbaan, tja Traxioten zijn nu eenmaal sporters. Na een goede warming-up gaan we over op de mountainbike route en arriveren we bij het eerste rustpunt, de auto. Kevin Zitz, heeft de Trax van Michiel inmiddels weer tip top in orde en Michiel neemt weer plaats in zijn eigen Trax…ht is opvallend dat Michiel nu veel rustiger rijdt!
Na de korte pauze vervolgen we de route, enkele Traxioten volgen een extra ruig stukje mountainbike route (eitje voor de Trax) en de anderen volgen de veilige route. Via diverse slingerpaadjes komen we aan bij de Roovertse Bergen. Onze volgauto is niet ter plaatse, Kevin, heeft een verkeerde afslag genomen en maakt hierdoor even een uitstapje naar België. De Traxioten vervolgen hun smalle pad door de bossen. Na de groepsfoto halen we de wethouder over ook eens plaats te nemen in een Trax, om te ervaren hoe het voelt. Na wat voorzichtige meters, geniet de wethouder van de mogelijkheden, het comfort en de stabiliteit van deze alles-“hummer”-kunnen onder de rolstoelen.
Dat je snel het vertrouwen hebt in je rolstoel blijkt even later als de wethouder als een volleerd Traxioot met alle vertrouwen een pad brede modderpoel trotseert. Tot hilariteit van andere Traxioten, zijn de Traxioten Toon en Michiel (met zijn ruime ervaring) dit keer minder bedreven in het nemen van wat modder. Van het ene moment op het andere zitten zij volledig vast. Gelukkig voor Michiel zijn de begeleiders bereidt om hem uit zijn modderige positie te bevrijden. Uiteraard wil ik Michiel langs deze weg de waarschuwing: “pas op met modder en sop” meegeven.
Ondanks dat Michiel voor de nodige vertraging zorgt, komen we binnen de vooraf gestelde marge aan bij het lunch adres, Het Schop. Op deze biologische boerderij genieten we van een heerlijke lunch, geserveerd in een rode boerenzakdoek (uiteraard ongebruikt!). Tijdens de lunch wordt niet alleen de inwendige mens voorzien, maar genieten diverse Traxen van een slokje groene biologische stroom. Ook Kevin heeft de locatie gevonden en wordt aan het werk gezet, een Traxioot laat een nieuw tasje monteren. Wel zo handig als Permobil in de buurt is.
Na de lunch maken enkele wandelaars gebruik van een verkortingsroute naar De Vrijthof (niet in Maastricht maar in Hilvarenbeek!), om aldaar op een terras te wachten op onze komst. De Traxioten met het gevolg vertrekken via de Leemputten (visvijvers) naar Diessen om vandaar via een doorsteek aan te komen bij sportpark De Alsie. Vandaar ‘wandelen’ we binnendoor naar het Landgoedbos Annanina’s Rust. Hier volgen we een klein stukje van het rolstoel pad. Een klein stukje om via minder toegankelijke stukje het landgoedbos te verlaten. Via de verbindingsweg Hilvarenbeek – Biets Houtakker arriveren we rond 16:30u op De Vrijthof.
Op De Vrijthof, gaan we met zijn allen op een terras zitten en praten nog wat na over de mooie afwisselende ‘wandeling’. Even later krijgen de druppels die we onderweg sporadisch zijn tegen gekomen gezelschap van andere. Gelukkig zijn de Traxioten niet bang voor wat regen en blijven ze nog gezellig buiten op het terras hangen.
Na afscheid genomen te hebben van elkaar is de elfde Traxiotendag om 18:00u succesvol afgesloten.
Ik wil iedereen bedanken voor zijn bijdrage aan deze gezellige dag. Laco Hispohal (Dré Netten) en ‘T Schop (Cecil en Jan van den Broek) voor hun bijdrage. In het bijzonder ook wethouder Mieke Hendrikx-Blankers voor haar interesse in onze bijzonder rolstoelclub. Natuurlijk ook Kevin Zitz voor zijn inzet en Permobil voor hun ondersteuning.
Organisatie: Michèle de Vries