Aanstaande Traxiotendag

32e Traxiotendag najaar [zomer] 2018

De vrienden & wandelclub Traxioten doet voor haar 32e Traxiotendag het prachtige nationaal park De Sallandse Heuvelrug aan.

Welkom in Haarle, Bergen vol natuur, kleur, verwondering, plezier en beleving!

Tussen ongeveer 1750 en 1860 stond aan de overkant van de zandweg ‘Herberg De Pas’. Die stond op de kruising van de weg van Deventer naar Hellendoorn en die van Raalte naar Rijssen. Hier konden de reizigers uitrusten en een versterkertje tot zich nemen.  Als een paard te moe was, werd van paard gewisseld of er kwam een extra paard voor de wagen. Daarna werd verder gereisd over de vaak mulle en steile zandwegen. Volgens een overlevering kwam hier Lodewijk Napoleon op bezoek toen hij met een konvooi op doorreis was naar Twente. De herberg was ook van belang voor de vergaderingen van de Marke Haarle. In de oude markeboeken staat dat, zeker tussen  1795 en 1818, in de herberg werd vergaderd over het beheer van de Marke (gezamenlijke gronden).

In de 19e eeuw brandde de oorspronkelijke herberg af en werd niet herbouwd. Landgoedeigenaar Van Wulfften Palthe kocht in 1898  de boerderij waarin u nu zit. Verschillende families hebben hier daarna gewoond. In 2017 kreeg het als functie ‘herberg’.

Natuurmonumenten en De Schurinkshoeve hebben op Erve De Pas een geweldige ontmoetingsplaats gecreëerd. Geniet bijvoorbeeld van een streeklunch bij Herberg de Pas. Laat je enthousiasmeren door onze vrijwilligers in de Informatieschuur. Start een fiets- of wandeltocht langs alle hoogtepunten van de Sprengenberg. Kom ravotten in de Speelnatuur.

De Traxiotendag vindt ditmaal eind augustus plaats om reden dat de heide in het nationaal park De Sallandse Heuvelrug dan op zijn mooist is.

Datum: Zaterdag 18 augustus 2018.

Start locatie: Herberg de Pas, Molenweg 2, 7448 RE te Haarle.

Aankomst: tussen 09:30 uur en 10:00 uur.

Inschrijven/aanmelden kan via: Haarle@Traxioten.nl

Let op!!! Ophaal locatie voor taxi’s zie onderstaand adres !!!

Advies taxi ophaaltijd: 17:45 uur op de locatie: Eetcafé de Droadnagel, Molenweg 8, 7448 RE Haarle.

Aanvullende info:

  • Organisatie: Jenny.

Voorlopige planning toekomstige Traxiotendagen:

  • 33e Traxiotendag: 11 mei 2019, Noord-Brabant.
  • 34e Traxiotendag: najaar 2019, locatie nog onbekend.
  • 35e Traxiotendag: voorjaar 2020, locatie nog onbekend

 

 

Bent u lid van de Traxioten en u wilt een Traxiotendag organiseren om andere leden uw omgeving te laten zien, geeft dit dan nu door. Bij het organiseren van een Traxiotendag krijgt u indien gewenst ondersteuning vanuit de andere organisatoren.

 

pag_01_05_01