Selecteer een pagina

9e, Rhoon

Spectaculaire rolstoeltocht in Rhoon. 19 mei 2007.

Onder een stralend mooie lucht kwamen tussen 09.00 en 10.00 uur uit het hele land de Traxioten bij de Orangerie “De Rhoonse Grienden” samen. Een weerzien van oude bekenden en weer twee nieuwe leden van de Traxioten. Allemaal in afwachting wat deze dag weer zou gaan gebeuren. Voor degene die het niet helemaal precies weten wat Traxioten zijn: Dat is een groep vrienden die allemaal in een Permobil Trax rijden. Een speciaal model rolstoel die het pas naar zijn zin heeft, waar andere rolstoelen het af laten weten.

De Traxioten wonen verspreid over heel Nederland, een stukje Duitsland en België. Twee keer per jaar wordt er door een plaatselijke Traxioot een tocht georganiseerd om de andere Traxioten iets van hun eigen omgeving te laten zien.

pag_02_15_01

De Tocht.

Allereerst werden we getrakteerd op koffie met gebak en nadat we met z’n allen de nieuwe rolstoel, de Trax850 hadden bewonderd en gekeurd zijn we op pad gegaan.

Een waanzinnig leuke tocht door de Rhoonse Grienden met daarbij de nodige obstakels. Uiteraard zochten we niet het rolstoel pad maar het pad waar normaal gesproken alleen wandelaars komen. Zoals gewoonlijk had de Trax daar geen moeite mee. Onderweg kwamen we een aantal grote platen(van de griendwerkers) tegen waar we overheen moesten sturen en aan het eind moesten we over een tweetal bruggetjes die geen centimeter breder waren dan de Trax. Maar ook die hindernis hebben we allemaal genomen.

Eén Trax was door de eigenaar eigenhandig aangepast met een stoere rolbeugel en die moest met een aantal trucs over die smalle bruggetjes geholpen worden. Deze Trax was namelijk 4 centimeter te breed. Met behulp van de begeleiders lukte dat heel goed. Aan het einde van de rit door de grienden verzamelden we bij de opslagplaats van de wilgentakken. Van daaruit ging de groep terug naar de Orangerie. Onderweg hebben we nog even gekeken naar de valschermspringers die op deze stralende dag massaal(gelukkig met valscherm) naar beneden kwamen. Een kleurrijk gezicht tegen een mooie lucht.

Terug in de Orangerie werden we verrast met een heerlijke lunch. Altijd weer een imposant gezicht als je zoveel rolstoelen in een restaurant ziet staan en de mensen plezier hebben en hoort praten en lachen. Want ook dat is de bedoeling van de Traxiotendagen. Elkaar ontmoeten, lol maken, gezamenlijk eten en drinken. Want je krijgt wel honger van deze tochten en als je elkaar twee keer per jaar ziet wil je wel de laatste nieuwtjes uitwisselen.

pag_02_15_02

Na de lunch maakten we ons gereed om in te schepen op de veerpont om naar de overkant te varen. Schipper Guus had er voor gezorgd dat we met alle rolstoelen(17) en begeleiders(25) op de boot konden en toen zijn we overgevaren. Tussen een coaster en een duwbakkonvooi met redelijk grote golven voeren we naar Klein Profijt. Daar aangekomen zijn we het begin van de Bomenroute opgegaan. Een indrukwekkende route langs de Oude Maas en het Spui, door de weilanden tussen de Schotse Hooglanders. Van daaruit heb je vergezichten en er staan mooie bomen aan deze maar ook aan de andere kant van de rivier. Hier kwam er ook een reporter van Radio Rijnmond bij en zij heeft deze bomenroute de nieuwe Trax850 uitgeprobeerd. Zij is niet gehandicapt, had nog nooit in een rolstoel gereden maar na een paar proefrondjes in het weiland kon zij er zodanig mee overweg dat zij vanuit de Trax de interviews heeft afgenomen. Aan het einde van de rit verklaarde zij dat als zij ooit gehandicapt raakt, zeker gebruik zal gaan maken van een Trax. Het geeft je veel meer vrijheid dan een andere rolstoel en je komt op plaatsen waar geen andere rolstoel kan komen.

Halverwege de bomenroute staat er nog een uitkijktoren boven op de dijk en meerdere begeleiders zijn hier nog bovenop gegaan om het uitzicht te bewonderen.

Aan het einde van de bomenroute door het weiland moesten we allemaal weer door een smal hek, waar meerdere Traxioten vast kwamen te zitten. Door elkaar aanwijzingen te geven en met hulp van de door de koeienvlaaien glad geworden wielen zijn we toch allemaal door het hek gekomen en zijn we terug gegaan naar het natuurbezoekerscentrum Klein Profijt. Op het terras hebben we wat gedronken en binnen hebben meerdere mensen nog iets gekocht en toen kwam de veerpont al weer aan.

Guus met zijn vrouw heeft ons weer voortreffelijk op de boot geholpen en met z’n allen kwamen we rond 5 uur weer aan bij de Orangerie. Daar hebben we nog wat nagepraat, de nodige versnaperingen naar binnen gewerkt en de meeste zijn vermoeid maar tevreden naar huis gegaan. Een aantal traxioten, die nog een lange reis voor de boeg hadden, heeft eerst nog in de Orangerie gegeten en rond 7 uur was iedereen moe maar tevreden naar huis.

De grenzen van de Trax zijn weer opgezocht, hij is toch smaller dan we met z’n allen dachten en alle deelnemers waren het over één ding zeker eens. Mensen die er niet bij waren hebben iets bijzonders gemist.

We bedanken alle mensen die er voor gezorgd hebben dat deze dag weer bijgeschreven kan worden als onvergetelijke Traxdag. Uiteraard de organisatoren uit deze omgeving, Martin, Jeffrey en Gert, maar ook de Orangerie en het personeel. Zij hebben er voor gezorgd dat we ons vanaf de eerste minuut welkom voelden en zij hebben er alles aangedaan om ons tot in de puntjes te verzorgen van eten en drinken. Daarnaast een speciale dank aan de schipper Guus en zijn vrouw van het Rhoonse Veer. Aan het begin van deze week liet de boot het afweten maar door Guus, die nog speciaal een loopplank moest maken voor de reserveboot, is het toch gelukt om met z’n allen op de boot en zeker zo belangrijk er ook weer van de boot af te komen.

Ook de Firma Permobil, die bij elke tocht ondersteuning levert door meerdere mensen mee te laten gaan, die zo nodig onderweg kunnen repareren en door ook nog een financiële bijdrage te leveren danken wij hartelijk.

Als laatste danken we de havenmeester van de haven van Rhoon. Hij stond stand-by om zo nodig alle Traxen een schoonmaakbeurt te geven als deze onder de modder zouden zitten. Het weer werkte gelukkig mee zodat de havenmeester niet in actie hoefde te komen.

De volgende afspraak staat al weer vast, eind september in Kerkrade. Dan vieren we het jubileum: de 10e Traxiotendag.

Tot onze volgende wandeling,

pag_02_15_03

 

 

Organisatie: Martin West, Jeffrey Janssen & Gert Polak

Foto_PaginaFilm_paginaVerslagMenu_PageNaar boven