Selecteer een pagina

25e, Weesp

Vesting Weesp
Voor 1355 had Weesp al een aarden en houten omwalling. Op 20 mei 1355 verleende Willem van Beieren, de graaf van Holland, stadsrechten aan Weesp. De stad lag namelijk strategisch aan de grens tussen het machtsgebied van de graven van Holland en de bisschop van Utrecht. De stad kreeg met de stadsrechten een eigen bestuur, eigen rechtspraak en ook werd het poorterrecht ingevoerd, dat noodzakelijk was voor de bewoners die een eigen beroep of bedrijf wensten uit te oefenen. Door het verlenen van deze stadsrechten en uitbreidingen daarop door Albrecht van Beieren en keizer Karel V, werd Weesp een welvarende stad. De stadsrechten maakten het ook mogelijk dat de stad zich beter kon verdedigen en vanaf 1517 werden er stenen stadsmuren gebouwd.

Na de Franse belegering in 1672 werd de verdediging van Weesp flink uitgebreid met vier bastions (oud-Nederlands vestingstelselstijl), waarvan twee op de Ossenmarkt, het door het graven van een gracht ontstane eiland in de Vecht. De vesting werd echter nooit voltooid. De overige vier bastions die in het ontwerpplan zaten werden niet gebouwd, waarschijnlijk door geldgebrek. Twee singels markeren de plaats waar deze bastions zouden komen. De vesting met het Torenfort aan de Ossenmarkt en de in de omgeving liggende forten maakten deel uit van de Hollandse Waterlinie en later ook van de Stelling van Amsterdam. Ten oosten van Weesp ligt Fort Uitermeer, ten zuidoosten het Fort bij Hinderdam en ten noorden de vestingstad Muiden.

Nijverheid was altijd belangrijk voor Weesp: jeneverstokerijen en cacaoproductie speelden eeuwen lang een rol in de lokale economie.

Met de rit in Weesp  waren de Traxioten voor de tweede keer te gast bij Jaap Smit en zijn dochter Ingrid Smit. Bij het gezellige startpunt midden in het centrum van Weesp werden alle Traxioten, wandelaars en honden van harte welkom geheten door Jaap en Ingrid.  Vanuit dit centraal gelegen punt konden we beginnen aan een mooie 25e editie van de Traxiotendag. Vanuit het startpunt gingen de Traxioten direct een stukje over een gezellige jaarmarkt (Weesper havendagen), daarna slingerde de groep door het oude vestingstadje richting de vestingwallen. Hier konden ook de aanwezige honden hun energie kwijt. Vandaar ging het gezelschap naar de manage net buiten Weesp. Na een gezellige pauze trok de groep, bijna compleet, richting het centrum van Weesp. Bijna compleet omdat helaas één Traxioot te maken had met een storing aan zijn Trax, deze kon in de loop van de middag door de aanwezige medewerker van Permobil opgelost worden. In het centrum waaierde de Traxioten wat uit over de Weesper havendagen om aan het eind van deze gezellige markt weer te verzamelen door een stukje verder te wandelen lang het kanaal.

weesp

Onderweg naar het startpunt kregen alle aanwezige nog een heerlijke ijsje aangeboden door een plaatselijke ijscoman. Bij het eindpunt konden alle Traxioten onder het genot van een hapje en drankje nog even gezellig napraten over de heerlijke en zonnige dag in Weesp. Even na zessen begonnen de Traxioten middels eigen vervoer en taxi’s aan de weg huiswaarts, voor sommige nog een rit van een kleine 3 uur. Maar gezien de gezelligheid van de Traxiotendagen hebben de deelnemers het er graag voor over.

Organisatie: Jaap & Ingrid Smit.

Foto_PaginaFilm_paginaVerslagMenu_PageNaar boven