Selecteer een pagina

26e Schin op Geul

Schin op Geul (Limburgs: Sjin) is een kerkdorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Tot Schin op Geul behoren ook de buurtschappen en gehuchten Engwegen,Keutenberg, Walem, Schoonbron en Strucht. Het grondgebied van Schin op Geul is 691 hectare groot en er zijn ongeveer 1700 inwoners. Het dorp is bekend als vakantieoord. Er zijn dan ook enkele hotels, campings en een bungalowpark gevestigd. Tot 1940 was Schin op Geul een zelfstandige gemeente, nadien onderdeel van Valkenburg-Houthem.

De eerste geschreven vermelding van het dorp dateert uit 1145. In een gunstbrief beschrijft Paus Eugenius III de eigendommen van de monniken van Reims. Daarbij wordt ook de kerk van Schin genoemd.

Voor de naam Schin bestaan verschillende verklaringen. De naam zou kunnen afstammen van het keltische woord schin dat plek betekent. Waarschijnlijker is een afleiding bij een germaanse waternaam Schin welke de betekenis “helder water” heeft. Deze naam zou dan de oudtijdse naam voor de Geul zijn. Het dorp is ontstaan als dochternederzetting van Oud-Valkenburg bij een doorwaadbare plaats in de Geul. De huidige naam Schin op Geul is ontstaan om het dorp te onderscheiden van andere plaatsen in de omgeving als Schinnen en Schinveld, die eenzelfde grondvorm kennen.

Een andere verklaring van de naam Schin op Geul is dat de naam is afgeleid van een volk, de Sunici. Dit volk vestigde zich na de uitroeiing van de Eburonen door de Romeinen in het huidige Zuid-Limburg. Deze verklaring is weinig overtuigend daar Schin op Geul in het middeleeuwse ontginningsgebied rondom Valkenburg is gelegen.

Panorama_heuvelland

 

Volgens C.A. Huygen, in “Groot Valkenburg historisch gezien” blz. 10 en 76, uitgave weekblad Het Land van Valkenburg wordt Schin op Geul voor het eerst vermeld in de jaren 847 en 968 in schenkingsoorkonden ten gunste van de abdij van St.Remigius te Reims en haar proostdij te Meerssen. Schin op Geul is daarmee de oudste met name genoemde plek in de gemeente Valkenburg.

 

In de weken vooraf aan de Traxiotendag bewoonde Jaap Smit enkele weken een vakantiewoning in Schin op Geul om reden dat zijn eigen woning werd verbouwd. Dit was een mooie gelegenheid om Schin op Geul als vertrekpunt te nemen voor de 26e Traxiotendag. Als vertrekpunt kwamen we uit bij Hotel Op De Beek. Vanuit daar konden we via het boven dorp op een wandelpad komen langs de Kleine Geul. Slingerend langs de geul wandelen we richting Oud Valkenburg. Via de tuin van De Kasteelhoeve verlieten we de oevers van de Kleine Geul en vervolgende we onze route via het Geulpark richting de Oude Valkenburgerweg. Via deze weg (Fietspad) bereikten we het lunchpunt Kasteel Schaloen alwaar wij in een heerlijke najaarszon konden genieten van het uitzicht en een heerlijke lunch. Na een ruime pauze vertrokken de Traxioten en de “aanhangers” via het Chaloensvoetpad weer richting de Kleine Geul. Nadat we de Kleine Geul hadden overgestoken vervolgden we ons pad berg op via de Molenweg. Halverwege de klim gingen we via een brug het spoor over om de klim richting de Kluis op de Schaelsberg te vervolgen. Net voor het hoogstepunt vervolgende we rechts onze weg om langzaam af te dalen langs de spoorlijn richting Bungalowpark Schin op Geul. Via de Walem en de Hoogbeek bereikten we aan het eind van de middag ons startpunt Hotel Op de Beek. Hier hebben we met zijn alle nog gegeten en in het heerlijke najaarsweer nog nagepraat over deze mooie wandeling.

 

Organisatie: Michèle de Vries & Jaap Smit.

Foto_PaginaFilm_paginaVerslagMenu_PageNaar boven